כשמדובר בכלבים האהובים שלנו, נרצה תמיד לעשות הכל כדי להעניק להם איכות חיים ותחושה נעימה. חלק מזה זה כמובן לדאוג שהם לא סובלים ממחלות שונות. לא כל מחלה היא כזו המסכנת חיים או בעלת השלכות משמעותיות, אבל מספיק שהיא גורמת לכאבים ואי נוחות בשביל להדיר שינה מעינינו.
דלקת בדרכי השתן אצל כלבים היא מחלה כזו בדיוק הגורמת לאי נוחות ולסבל שאף אחד לא רוצה שהכלב שלו ירגיש. למרבה המזל היא ניתנת לטיפול באמצעים שונים ובראש ובראשונה צריך להכיר את התופעה לעומק. מהי דלקת בשתן כלבים, מה הגורמים לבעיה, איך מטפלים בה והאם ניתן למנוע אותה? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
מהי דלקת בדרכי השתן אצל כלבים?
דלקת בדרכי השתן אצל כלבים היא בעצם זיהום חיידקי, פטרייתי או ויראלי המשפיע על דרכי השתן. זהו מצב שכיח שיכול לגרום לאי נוחות וכאב בזמן מתן שתן ועלול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות יותר ללא טיפול מתאים. כפי שתראו מיד ישנם גורמי סיכון ברורים, אבל באופן כללי זה משהו שיכול לקרות לכלבים בכל הגילאים ומכל הגזעים.
גורמים
לדלקת בדרכי השתן אצל כלבים מספר גורמים שונים לרבות זיהומים חיידקיים, עיוותים באנטומיה של דרכי השתן או מחלות רגע ראשוניות.
הנה כמה מהסיבות הנפוצות ביותר:
- זיהום בקטריאלי: חיידקים כמו אי-קולי וכן סטפילוקוקוס עלולים לחדור לדרכי השתן ולגרום לזיהומים. חיידקים מהסוג הזה עשויים להימצא בסביבה של הכלב או להגיע ממערכת העיכול.
- המבנה האנטומי של כלבות נקבות: באופן כללי נקבות הן בסיכון גבוה יותר לדלקות מכיוון שיש להן שופכה קצרה יותר. מה שמאפשר לחיידקים להגיע בקלות רבה יותר לשלפוחית.
- אבנים בשלפוחית השתן: גושים קשים ממינרלים שהתגבשו עלולים להיווצר בשלפוחית השתן ולגרום לגירוי, דלקת וזיהום.
- מערכת חיסונית מוחלשת: כלבים עם מערכת חיסונית מוחלשת, למשל כלבים הסובלים מסוכרת, סרטן או מחלת כליות, נוטים יותר לדלקות בדרכי השתן.
- עיוותים במבנה של דרכי השתן: פגמים מבניים בדרכי השתן כמו גידולים, חסימות או הפרעות מולדות, עשויים להגביר את הסיכון לתופעה.
תסמינים
כלבים עם דלקת בדרכי השתן עשויים לחוות מגוון תסמינים שונים כמו:
- הטלת שתן תכופה
- מאמץ
- מאמץ וקושי מובחן במתן שתן
- שתן דמי או עכור
- ריח חריף ומובחן לשתן
- עייפות
- אובדן תיאבון
- כלבים עשויים ללקק באופן מוגזם את איברי המין שלהם (בשל הכאב והגירוי)
אם אתם חושדים שהכלב שלכם סובל מדלקת בדרכי השתן, חשוב לקחת אותו לוטרינר בהקדם האפשרי. זאת בכדי למנוע סיבוכים אפשריים שהם פוטנציאליים בהחלט ללא טיפול מתאים.
טיפול
הטיפול כולל בדרך כלל שימוש באנטיביוטיקה שניתנת על ידי הוטרינר. סוג האנטיביוטיקה הספציפי ומשך הטיפול יהיו תלויים בחומרת הזיהום ובמצב הבריאותי של הכלב. חשוב לתת את התרופה לפי הנחיות הוטרינר, גם אם התסמינים משתפרים ולא להפסיק לפני הזמן. מעבר לכך, חשוב להקפיד על מנוחה ובנקודה הזו שווה בהחלט גם לבחון את האפשרות של שינוי תזונתי. מה שמוביל אותנו לנקודה הבאה – מניעה.
האם אפשר למנוע דלקות בדרכי השתן?
ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט כדי למנוע דלקות בדרכי השתן בכלבים והם:
- מים: ספקו גישה למים נקיים וטריים בכל זמן כדי למנוע סמיכות של השתן.
- הרבה טיולים: קחו את הכלב החוצה לעתים קרובות כדי שלא יחזיק את השתן לזמן ארוך.
- ניקיון: הקפידו על ניקיון וטיפוח של איזור הישבן ואיבר המין כדי למנוע הצטברות חיידקים.
- ביקורים קבועים אצל הוטרינר: הקפדה על שגרת ביקורים ובדיקות תבטיח גילוי מוקדם של בעיות רפואיות לפני שהן נעשות חמורות.
- טיפול תרופתי מונע: במקרים חמורים יותר של דלקת כרונית וטרינרים ממליצים לעיתים על טיפול תרופתי למניעה.
החשיבות של תזונה איכותית
לצד כל הצעדים האלו מומלץ בחום להקפיד על תזונה איכותית ואפשר למצוא בפרט מזון רפואי לכלבים המותאם לבעיות של דלקות שתן חוזרות. כאן באתר תוכלו למצוא מותגים מובילים שיעזרו למנוע דלקות ובעיות רפואיות נוספות בטווח הרחוק. זה משהו שמומלץ שלא להתפשר עליו.
צריכים עזרה בבחירת מזון לכלבים או ציוד משלים לכלבים? צרו קשר עם המומחים של גג לחיות שישמחו לעזור.
קריאה נוספת:
כורכום לכלבים- כל היתרונות והסגולות שכדאי להכיר
האם הכלב שלי שותה מספיק מים?
תזונה לכלב בשלבי החיים השונים